argentin mozi

argentin mozi

Meggyilkoltatná-e a vejét az argentin Underwood? La cordillera

2018. január 16. - cruz del sur

A gonosz létezik – mondja Hernán Blanco, Argentína frissen megválasztott elnöke, mélyinterjút adva egy újságírónőnek. A filmben (La Cordillera, 2017, rendezte Santiago Mitre) mindent el is követ, hogy ezt bebizonyítsa. Heló, magyarok: korrupt vezető politikusról és az ő egyre kínosabbá váló vejéről esik majd szó! Juj.

lacord.jpg

 

Elirigyelhették az (észak-) amerikai politikai krimik sikerét az argentin filmesek, amikor összehozták a La Cordillerát. Blanco elnökben – beszélő név: blanco = fehér, úgyis, mint hótiszta, ugye - valóban van nem kevés Frank Underwood. Egyiküknél sem fontos a politikai szerepük ideológiai háttere - a House of Cards Underwoodja történetesen demokrata párti, de bármi is lehetne, Blancóról pedig nem tudni. A hatalom a lényeg. Ami cselszövésekkel szereztek és bűnök révén tartanak meg. 

A főszereplők kiemelkedő súlya is hasonló: Kevin Spacey, ahogy Ricardo Darín krumplis zsákok között is játszhatna akár, annyira övék a show (ezért okoz fejtörést Spacey zaklatási botránya a Netflixnek).

A kritikák hasonlítják Mitre politikai thrillerjét Roman Polanski, Stanley Kubrick filmjeihez is. A Kubrick/Stephen King-féle Ragyogás valóban beugrik a chilei Andok világtól elzárt szállodáját látva.

A latin-amerikai országok vezetői tartanak csúcstalálkozót a havas hegycsúcsokkal körbevett, szerpentinen megközelíthető hotelben. Olajkitermelési kvótákról döntenek, az OPEC-hez hasonlatos, dél-amerikai kitermelési szövetséget hoznának tető alá. Hatalmas a tét. Ezt zavarja meg Blanco elnök váratlanul érkező lánya. Akinek férje súlyos korrupciós botrányba keveredett.

A film itt megnézhető (negyedik lehetőség), a trailer pedig alant, de a POSZT MÉG FOLYTATÓDIK, el ne menj!

 

 

Vigyázat, némi spoiler következik, akit ez aggaszt, görgessen.

A lány (Dolores Fonzi) tinédzserkora óta labilis személyiség, a stressz hatására súlyos pszichés zavarai kiújulnak, szaksegítségre szorul. A pszichológus hipnózisban húz ki belőle emlék-töredékeket, aminek az értelme ugyan nem áll össze teljesen, de nagyon úgy fest, apja, az elnök, évtizedekkel ezelőtt, súlyos, minimum tettlegességig fajuló konfliktusba került a szomszéd vidéki birtokossal.

A néző azonban hiába várja a megfejtést, a sötét titok gyanú marad, ami viszont csak nem oszlik el. A későbbi események rá is erősítenek, amennyiben kiderül, Blanco elnök minden, csak nem makulátlan, hótiszta ember. Egy magas rangú USA-kormánytisztviselő kérésére pénzért hajlandó például eladni szavazatát a csúcstalálkozón – holott épp abban lehetett volna kulcsszerepe, hogy az amerikai befolyás visszaszoruljon a térségben. Csak az árban kéreti magát: 5 milliárd dollárt kér 2, 2,5, majd 3 ellenében.

A megegyezést nem láthatjuk, mi nézők, de azt igen, hogy az államok vezetői végül pontosan az USA-tisztviselő koreográfiája szerint szólnak hozzá és foglalnak állást – ahogy a férfi mondja: mi vagyunk a rossz fiúk, de a jó fiúk sem sokkal jobbak nálunk.

A dialógus eleje is jól hangzik:

- Elnök úr, beszélhetünk őszintén? – kérdezi az amerikai Blancót, aki az Egyesült Államok vendége egy, alighanem a CIA-t kiszolgáló, földalatti sokszintes luxusiroda-bunkerben. Üvegből söröznek.

- Egy politikai találkozón? Megpróbálhatjuk.

A csaknem két órán keresztül fenntartott borzongató feszkó tetőpontja mégsem az elnök korrumpálása, pedig az is szép:

„Ha nem tévedek, van egy szervezet Barbadoson, amivel a kormányuk hasonló természetű tranzakciókat intézni szokott, és létezik egy sztenderd ügymenet az ilyen típusú ügyletekre. Nagyvállalatok segítségét vehetik igénybe, az ügyletnek nincsen nyoma semmilyen könyvelésben.”

De még csak nem is a valóban a CIA-s forgatókönyv szerint zajló csúcstalálkozó-záróértekezlet a mozi fő attrakciója. Hanem hogy utána nyomban érkezik a hír: Blanco korrupcióval vádolt, erősen kokainista veje váratlanul intenzív osztályra került, élet-halál között van. A lánya az elnököt okolja, hisztérikusan orgyilkosozza őt és a stábot – majd…

Majd: függöny. Azt hittem, áramszünet van, de nem, tényleg véget ért a film – állítólag a rendező védjegye, hogy elvarratlanul hagy sztorikat. Nekünk kell eldöntenünk, véletlen tragédia érte-e a családot, vagy az elnök kívánta eltetetni láb alól kínossá vált vejét. Hát próbálkozzunk:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cineargentino.blog.hu/api/trackback/id/tr3313581347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása