argentin mozi

argentin mozi

Patchwork-mozi, fekete komédia. Tiempo de valientes

2018. január 04. - cruz del sur

Ha egy sztoriban felbukkannak rendőrök és titkosszolgák is, tuti, hogy utóbbiak a rosszfiúk. Nincsen ez másképpen Damián Szifron 2005-ös vígjátékában sem (Tiempo de valientes). 

tiempo.jpg

Mariano Silverstein (Diego Peretti) középosztálybeli pszichológus, akit korábban közlekedési kihágás miatt közmunkára ítéltek. Amit úgy dolgoz le, hogy terelgetnie kell Alfredo Díaz nyomozót (Luis Luque), aki be- és egyben kifordult, miután kiderült, csalja a felesége. Vele járőrözik, elkíséri kihallgatásokra, lőtéri gyakorlatra, de igazán akkor kerülnek közel egymáshoz, amikor Díaz lebuktatja Silverstein feleségét, aki szintén szeretőt tart.

A különös páros, a morcona zsaru és okostojás fegyverhordozója egy nemzetközi uráncsempész-hálózat után nyomoz. A maffiózókból, katonatisztekből és titkosszolgákból álló banda kemény dió, az ügynönök, ahogy lenni szokás, megakasztják a nyomozást, sőt, igyekeznek likvidálni is az akadékoskodóbb nyomozókat. Amilyen például Díaz is, akit végül éppen Silverstein ment meg. Hogy a film végére közösen megakadályozzák a nagyon veszélyes urán átadását a rosszfiúknak.

 

 

A bárgyú sztorika remek mozit takar, amennyiben egyszerre feketezsarus krimi, vaskos vásári komédia és filmtörténeti paródia is: számos úgymond sztárfilm meghatározó kliséit ismerni föl benne, a spagettiwesternektől a Supermanig, de akár a Casablancát is. Amikor a páros sikerrel elvégézte a küldetést, épp úgy látjuk Díazt és Silversteint hátulról/felülről fotózva sétálgatva beszélgetni, mint Humphrey Bogartot Renault kapitánnyal a repülőtéren, éppen csak a "gyönyörű barátság kezdete" náluk így hangzik:

- Mondd meg az igazat. Nemzetközi titkosügynök vagy vagy sem? Igen vagy nem?

- Még nem.

Szifron plagizál feldolgoz saját magától is. Szintén Peretti az egyik főszereplője a Los simuladores tévésorozatnak - egy életminőség-javító cég (?) társaság (?) kulcsembereként, aki, mint a jóságos Télapó és egy Moszad-ügynök szerelemgyereke, titkos akciókkal szolgáltat igazságot hétköznapi emberek életében. Az Argentínában 2002-2004-ben futó sorozat nagy siker volt a kontinensen, sőt, Spanyolországban és Oroszországban saját változatot is készítettek belőle. A Los Simuladores számos eleme visszaköszön a Tiempo de valientes-ben.

A viszonylag fiatal, alig negyvenes Szifron rendezte a 2014-es Relatos Salvajes-t (magyar mozikban: Eszeveszett mesék), ami zseniális film és elképesztő sztárparádé, egészen biztosan lesz róla poszt, nyugalom, türelem. Miközben, s úgy látszik, ez a Mester kézjegye: szintén leplezetlen újrahasznosítás a Roald Dahl novellákon alapuló Meghökkentő mesék, nyolcvanas évekbeli brit tévésorozat sorozat ihletésére.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cineargentino.blog.hu/api/trackback/id/tr9613547959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása