argentin mozi

argentin mozi

A felszállás opció. A földet érés bizonyosság. Kóblic

2018. május 24. - cruz del sur

koblic.jpg

 

Ha katonaszökevény vagy, semmiképpen ne dugjad meg a rendőrfőnök nőjét. De még a rendőrfőnök komájáét se. Örök igazság, logikusnak is tűnik, Tomás Kóblic kapitány (Ricardo Darín) mégis figyelmen kívül hagyta. Máris kész a baj. Kóblic (2016, Sebastián Borensztein).

Kóblic kapitány az úgynevezett haláljáratokon (vuelos de la muerte) szolgált pilótaként. A haláljárat a náci végső megoldás argentin változatának mondható, amennyiben nagyiparosították a likvidálást. Az áldozatokat, elsősorban ellenzéki gondolkodású fiatalokat beszedálva repülőre tették, majd - zsákokban, kövekkel nehezítve vagy ennélkül, lemeztelenítve vagy ruhában - behajították őket a nyílt óceánba. 1976 és 1983 között ötezren lelték halálukat a hullámsírban - ezt az egyik résztvevő mondta el a kilencvenes évek végén a sajtónak, innen kezdődhetett a tényfeltárás. Bár már a hetvenes években megtörtént, hogy pár hónap alatt az áramlatok az uruguayi partok felé sodortak és partra vetettek 25 holttestet, de mivel a szomszéd országban ekkoriban hasonló módszerekkel operáló katonai diktatúra volt szintén, az eset viszonylag könnyen eltussolták.

A krónikák jegyeznek pilótát, aki besokallt, és valóban lelépett a haláljáratról - az ő sztorija adhatta az inspirációt Kóblic karakteréhez.

"A legfájdalmasabb abba belegondolni, hogy amíg ez történt, az élet is folyt a maga medrében. Aggódtunk, rettegtünk és félre voltunk tájékoztatva. Éppen ebben áll az állami terrorizmus" - ezt a főszereplő Darín nyilatkozta a bemutató idején.

Kóblic típusos poszttraumás stresszben szenvedő veterán. Rémálmok gyötrik, az áldozatok arctalan alakja, máskor éppen az arcuk, vádló tekintetük kísérti. Fokozatosan derül csak ki, hogy nem az ő áldozatai. Kóblic menet közben parancsmegtagadott - hogy az első bevetésen-e vagy sokadjára, a csömörtől, az nem tiszta, de a lényeg, hogy: -, végül az első tiszt nyitotta ki a gép ajtaját.

A kapitány a világ végén, a pampákon egy kis faluban próbálkozik új életet kezdeni. Barátja mezőgazdasági cégénél permetező repülőt vezet. Igyekezik meghúzni magát.

De sikerül?

A főhős múltjának és démonainak erős hangsúlyozása ellenére sem kizárólag diktatúra-mozi a Kóblic - ellentétben például a La noche de los lápices-szel, a La historia oficial-lal vagy kedvencünkkel, a szintén Darín főszereplésével készült Kamchatkával. Voltaképpen egy eléggé brutális, de brutalitásában helyén való westernt nézünk, a fő konfliktusok megtörténhetnek időben és térben bárhol, a világtól elzárt bármelyik településen, ahol a körzeti megbízott (a romlott sheriff ismert karaktere) a legnagyobb király, saját törvényekkel, besúgókkal, csicskákkal, megfélemlített alattvalókkal és maga mellé emelt baráti körrel.

Ehhez még csak diktatúra sem feltétlenül szükséges. Komédiaváltozatban ugyan, de valami hasonlóról szól az El ciudadano ilustre is. Talán van némi városi gőg a megközelítésben, viszont falusiként is rá kell bólintsak, hogy bizony nem alaptalanok a vádak.

A diktatúra annyiból hozza még nehezebb helyzetbe Kóblicot, hogy amikor ellehetetlenül számára a maradás: szeretője szeretőjének meggyilkolásával gyanúsítják, a rosszarcú kmb (Oscar Martínez) egyre közelebb szimatol hozzá, ráadásul a barátjának is nyoma veszett (mi tudjuk, Kóblic csak sejti, hogy megölték), mennie, menekülnie sincsen merre. Utána nyúlnak a diktatúra emberei is, afféle katonai titkosszolgának tűnő fehérgalléros alak gondolná rábeszélni a visszatérésre. Mit választ? Hogy alulmarad a vidéki lumpen-erőszakszervezettel szemben? Megfutamodik és meghunyászkodva újra elstartol a haláljáratokkal? Vagy westernesen beleáll a hadviselésbe? Esetleg trükkösen, pilótához illően tiplit vesz?

Érdemes rászánni a másfél órát, hogy megtudd. A Youtube-ra annak idején én töltöttem fel a filmet, eléggé büszke voltam rá, hogy pár hónap alatt 40 ezren látták, ráadásul csaknem mind úgymond szakértők: argentin nézők, a kommentekből ítélve hálásak. Aztán jött a szerzőijog-maffia, egészen konkrétan egy hongkongi dvd-kölcsönző (!) jelentésére törölték a filmet. Nos nem volt őszinte a mosolyom azon a napon, de nem különösebben szeretném újra lemeccselni, viszont benneteket sem hagynálak mozi nélkül. Erről a google-drive linkről a Kóblic letölthető, használd egészséggel. Jelszót is kér a kicsomagoláshoz, ami ez: www.mega-dvdrip.com. Igen, ez.

Aki pedig beéri a trailer-rel, nézegesse:

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cineargentino.blog.hu/api/trackback/id/tr7213999478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása